De eerste rijlessen zijn altijd het spannendst. Je ontdekt waar je precies staat en wat je startpunt is met het leren omgaan met een auto. De begeleider gaat hier natuurlijk gepast mee om en weet hoe moeilijk het is om te starten. Maar ook als is de begeleiding zo goed is, een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Maar wat te doen na een ongeluk? Wat gebeurt er als er sprake is van letselschade? Wie is er verantwoordelijk en ga je hier veel last van krijgen? We zetten het voor je op een rijtje in deze blog.
Wie is aansprakelijk wanneer er sprake is van letselschade?
Het belangrijkste om te weten is dat er een verschil zit tussen een bestuurder van een lesauto en een juridische bestuurder van de lesauto. De bestuurder van een lesauto ben jijzelf. De juridische bestuurder is de rijinstructeur. Zodra je straks met je eigen rijbewijs rijdt dan ben je ook een juridische bestuurder. Alle lesauto’s beschikken over een WA-verzekering. Het is namelijk voor alle motorvoertuigen verplicht om een verzekering aan te schaffen. Bij lesauto’s wordt op de verzekering ingevuld dat het gaat om een lesauto. Hierdoor vallen letselschades van bestuurders van een lesauto onder de WA-verzekering. Dit geldt voor letsel bij de leerling en bij andere betrokken slachtoffers. Letsel bij de juridische bestuurder vallen niet onder de WA-verzekering. Daarom zullen rij instructeurs vaak een eigen aanvullende zorgverzekering hebben afgesloten voor dit soort gevallen.
Gaat de letselschade claim altijd via de verzekering van de rijschool?
Wanneer er een ongeluk plaatsvindt dan zal de leerling in de meeste gevallen niet aangesproken worden. Hierover kunnen wel aparte afspraken gemaakt worden tussen de leerling en instructeur. Er zijn namelijk situaties waar de leerling alsnog aansprakelijk gesteld kan worden. Denk hierbij aan voorbeelden dat er achteraf blijkt dat de leerling onder invloed was van drank of verdovende middelen. Of wanneer de leerling nadrukkelijk nalatig is geweest. Daarnaast kan het zijn dat de leerling belangrijke informatie heeft achtergehouden, zoals een rijverbod. In dit soort gevallen zijn er uiteraard uitzonderingen en kan een claim alsnog op jou verhaald worden.